torsdag 7. juli 2011

Kjøkkenhagen jeg drømmer om....

Denne våren har jeg forsøkt meg på to nye prosjekter. 

Prosjekt 1: Gjør-det-selv-tomater 
Laget på så enkelt vis at man deler en tomat i to og planter en halv tomat i hver sin potte. Sannheten er at jeg hadde heller liten tro på dette gjør-det-selv prosjektet, så begeistringen var stor da de første små spirene tittet opp av jorden. Siden den gang har spirene blitt dillet og dullet med - noe som har resultert i ca. 1 m høye planter som i disse dager blomstrer. 

Her er tomatplantene fremdeles søte og yndige i hver sin Green Gate kopp i vinduskarmen. Nå har de tatt steget ut i den virkelige verden - en solvarm vegg der de utsettes for høststormer og intens varme! Vi forlater snart huset til fordel for fjellet og jeg er spent på hvordan de kommer til å klare seg uten nevneverdig omsorg - håpet er å komme hjem til tomater!

Prosjekt 2: Gjør-det-selv-Basilikum
Et langt mer troverdig prosjekt som alle kan klare er å så Basilikum - noen frø i små potter, deling og ompotting og vips kan man lage sin helt egen pesto! Det morsomme er at Basilikum plantene har vokst seg enorme - til og med naboer som går forbi har kommentert plantene med blader nesten på størrelse med håndflaten min (...kanskje jeg overdriver bittelitt, men bladene er stoooore altså!) Noen av plantene ble optimistisk plantet ut i juni, men en måned med nedbørsrekord har ført til rask nedbrytning og kun noen små myglete stilker står igjen desverre. Jammen bra jeg pleier noen av dem i vinduskarmen fremdeles!

Foreløpig konklusjon: 
Kjøkkenhage blir det dårlig med her i heimen - særlig når været betyr at plantene sjeldent kommer lengre enn til vinduskarmen! Men begeistringen over å så selv og se ting spire er verdt innsatsen (selv om piffen gikk litt ut av meg da jeg så at Plantasjen solgte tomatplanter til 14,90!). Så gjenstår det å se om vi i august spiser tomater vi har dyrket selv. Inntil videre nyter vi hjemmelaget pesto om ikke annet! Ny rapport følger...God Sommer!


1 kommentar:

  1. Takk for link til bloggen din - det er så gøy å bli kjent med nye blogger(e), og få inspirasjon i hverdagen. :)

    Jeg sådde physalisfrø i fjor, men jeg måtte ha hjelp til å holde dem i live, siden de måtte vannet to ganger daglig - men frukter ble det! Selv har vi fått 5 sherrytomater, enn så lenge - det er så godt! :) Hjemmelaget pesto, er en favoritt her også, da jeg ikke kan ha de ferdiglagde pga. melkeprodukter.

    Det blir spennende å se hvordan det går med tomatplantene deres. :)

    SvarSlett